Verhalen

Minder afval produceren, meer hergebruiken: daar zit de winst 

Verpakkingsmateriaal dat door de kunststofsorteerinstallatie uit het huishoudelijk afval is gehaald.

Daar gaan de drankenkartons. Daar de PET-flessen. En kijk: de conservenblikken gaan die kant op. Wat tot enkele ogenblikken geleden nog één grote bult afval was, zijn nu keurig gescheiden grondstoffen. Klaar om gerecycled te worden. Bij afvalverwerker Omrin wordt steeds meer uit afval gehaald. Want door circulaire afvalketens te creëren, maakt Omrin de wereld […]

Een verpakkingsvrije maatschappij begint bij jezelf 

Shame van ByKees bij de sticker verpakkingsvrij bij de voordeur van ByKees

Voor een duurzamere samenleving moeten we ons allemaal inzetten. Inwoners doen dit onder meer door hun afval zo goed mogelijk te scheiden, ondernemers kunnen een steentje bijdragen door klanten aan te moedigen eigen bakjes en zakjes mee te nemen. En er zijn meer manieren, weet Shamé Keesman van lunchroom BY-KEES in Heerenveen.  Stap voor stap […]

‘Onze woningen kunnen elders een tweede leven krijgen’

Marije Kamphuijs en Hilbrand Katsma in de fabriek waar modulaire woningen worden gemaakt

Als het aan Van Wijnen ligt, wordt er nooit meer een gebouw gesloopt. De bouwer zet hoog in op circulariteit. Zo werd een bijzonder concept ontwikkeld van modulaire woningen die niet alleen circulair en energiezuinig, maar ook nog eens demontabel zijn.   Het is een 2013 als Hilbrand Katsma, directeur Van Wijnen Components, zich voor het […]

Niels werkt stapsgewijs toe naar energieneutrale Profile-vestigingen  

Niels van der Veen Profille in een van zijn garages

De autobranche is geen branche die bekendstaat om zijn duurzaamheid, weet Niels van der Veen, eigenaar van de Profile-vestigingen in Heerenveen, Drachten, Leeuwarden en Sneek. Juist daarom besloot hij om de panden waarin zijn ondernemingen zijn gevestigd zo duurzaam mogelijk te maken.  Dat hij íets aan duurzaamheid wilde doen, dat stond voor Niels van der […]

Marjan helpt bedrijven om duurzamer of circulair te worden 

Marjan de Vries in haar huis, breed lachend in de camera

Niet voor niets is Marjan de Vries een van de honderd meest inspirerende duurzame koplopers van Nederland volgens de jury van de DJ 100 (Duurzame Jonge 100). Naast dat ze haar eigen ecologische voetafdruk blijft verkleinen, helpt ze ook organisaties bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering.   Marjan is met recht een aanjager van een duurzaam […]

‘Samen kunnen we de transportketen verduurzamen’

Logistiek manager Arjen Hoekstra en directeur Nic Bakker van Bakker Transport en Warehousing in hun warehouse

Hun vrachtwagens leggen dagelijks honderden kilometers af en in het warehouse wordt continu gezorgd voor een optimale temperatuur. Niet per se duurzaam, zou je misschien denken. Toch zet Bakker Transport en Warehousing uit Heerenveen grote ‘groene’ stappen.  Alle vrachtwagens hebben de nieuwste Euro 6-motoren, het bedrijf is volledig gasloos en op het dak van het […]

Bakker Bolhuis bakt biologisch brood van ingrediënten uit de regio

Bakker Berend Bolhuis weegt meel af op een grote weegschaal

  Kleurstoffen of broodverbeteraars? Die vind je niet bij Bakker Bolhuis. Al 25 jaar lang zijn alle producten van de Jubbegaster bakkerij volledig biologisch én gemaakt van ingrediënten uit de regio.  Berend en Jantje Bolhuis komen uit een echte bakkersfamilie. Al vier generaties lang bakt de familie Bolhuis ambachtelijke broden, koeken en ander lekkers. “Dus […]

De Broerderij: een moestuin, groentewinkel en bewustwordingsinitiatief in één 

Arjen en Sander van de Broerderij op hun moestuin en fruitboomgaard in de Knipe

De ene broer kon na zijn studie Psychologie geen baan vinden, maar was altijd al gek op moestuinieren. De andere broer zocht een stukje grond om zijn fruitbomen op te zetten. Samen vonden ze een weiland van zo’n 2.000 m2 in De Knipe. Daar begonnen Arjen en Sander Roelinga hun bedrijf De Broerderij: een moestuin, […]

‘Een moestuin is voor mij geen werk. Het is genieten’

Mustafa in de voortuin met groenten en wat bloemen

Tussen alle siertuinen in de straat springt de tuin van Mustafa Köse eruit. Bij hem geen hortensia’s of lavendel, maar groenten. Tomaten, paprika’s, aubergines, komkommers, aardappelen: ze groeien er allemaal. Iedere dag werkt Mustafa in zijn tuin. Maar voor hem is het geen werk. Het is genieten.  Tips voor het starten van een moestuin  In […]

Minder voedsel verspillen? ‘Verwerk je restjes in de soep’

Henny in de keuken met een snijplank vol groenten

Henny en haar twee klasgenoten werken alle drie in de horeca. Dat daar veel voedsel wordt verspild, dát wisten ze wel. Maar hoeveel eten gooit een huishouden nu daadwerkelijk weg? En hoe kun je zelf voorkomen dat voedsel in de vuilnisbak verdwijnt? De vwo-scholieren gingen op onderzoek uit.  Tips om minder voedsel te verspillen  Door […]